Nepnieuws van factcheckers
4 minuten leestijd

Dennis

Nepnieuws van factcheckers

Hoe FVD-watchers langzaam in hun eigen complottheorie zijn gaan geloven

Nepnieuws van factcheckers
4 minuten leestijd

Sommige mensen op twitter hebben te veel vrije tijd. Een aantal lui hebben het namelijk hun levenswerk gemaakt om Forum voor Democratie (FVD) constant in de gaten te houden. Iedereen die ook maar spreekt met iemand van FVD zit in een groot complot en moet exposed worden. Deze ‘FVD-watchers’ zoals zij zichzelf soms noemen hebben echter niet door dat zij – bewust of onbewust – verstrikt zijn geraakt in hun eigen complottheorie en de hele dag door broodkruimels zoeken om hun eigen waanbeeld te bevestigen. Dit werd bevestigd toen er een artikel in De Groene Amsterdammer verscheen genaamd ‘influencers van Wodan’ met een passage over de duistere Minecraft-geschiedenis van FVD-Kamerlid Freek Jansen.1

Freek Jansen zou in 2013 actief zijn geweest op YouTube en een platform bieden voor mensen die Minecraft met elkaar wilden spelen. FVD-watcher Marina “tante Sidonia” Meeuwisse – bekend onder de twitternaam @mmeeuw – tweette over hoe Jansen fanatiek het Derde Rijk zou verheerlijken met zijn Minecraft-bouwwerken die versierd zouden zijn met rode vlaggen. Het lijkt misschien ongepast, maar na minder dan één minuut googelen wordt duidelijk dat dit niets te maken heeft met het Derde Rijk. Op een website is de desbetreffende map te vinden en daar staat dat het hier gaat om een “The Hunger Games” map, gebaseerd op de gelijknamige film die weer gebaseerd is op de gelijknamige boekenserie.2 Meeuwisse laat deze informatie bewust weg. Vermoedelijk om haar achterban nog meer tegen FVD en Jansen op te zetten. Het is namelijk geen geheim dat zij het niet op deze partij heeft. Door haar obsessieve haat jegens FVD heeft ze langzaam haar eigen alternatieve realiteit ontwikkeld.

Meeuwisse is echter niet alleen. Haar twitter-vrienden en volgers helpen haar constant deze theorie te bevestigen en geloven er zelf ook heilig in. Ze houden elkaar allemaal in hun eigen echokamer door enthousiast elkaars waanideeën te retweeten en verder te verspreiden. Elke gelegenheid om FVD te bashen grijpen zij met hun plakkerige handjes aan. Zelfs humor is niet meer veilig. Met (vermoedelijk) anonieme accounts infiltreren zij Twitter-spaces – een soort openbaar bellen op Twitter – om opnames te maken en grappen bloedserieus te nemen. Alles onder het mom van ‘fascisten’ ontmaskeren en ‘nepnieuws’ tegengaan. Het probleem is alleen dat deze FVD-watchers op dit punt daadwerkelijk geloven dat er tijdens een JFVD-zomerkamp een Twitter-space is georganiseerd, waarin – onder leiding van Thierry Baudet – naar aanleiding van een gesprek over Hitler een plan is gesmeed om de journalist Chris Aalberts te intimideren.

Dit alles bevestigt hun eigen vermoedens, hun eigen complot. Echter, niks van dit alles is waar. Sterker nog; Baudet had niet eens spreekrechten in de Twitter-space en was slechts voor enkele minuten als luisteraar aanwezig; er was geen discussie over Hitler, maar er werd gesproken over het artikel van De Groene Amsterdammer en de “The Hunger Games” Minecraft creaties die Freek Jansen 10 jaar geleden maakte, toen hij een tiener was, en die op een of andere manier eigenlijk een goed doordacht hondenfluitje naar neo-nazisme moeten voorstellen.

Alleen door deze complot-tweets van Meeuwisse en Aalberts – die direct meeging in deze theorie – krijgt het Openbaar Ministerie nu wel tweets van anonieme twitteraars dat ze een onderzoek in moeten stellen naar Baudet en FVD. Langzaam zijn de FVD-watchers gaan doen waar ze juist FVD van beschuldigen; nepnieuws verspreiden, suggestief knipwerk en mensen ophitsen.

Langzaam zijn de FVD-watchers in hun eigen complottheorieën gaan geloven en zijn ze dagelijks obsessief bezig met het zoeken naar verbanden die niet bestaan. Ze zijn spoken gaan zien. Humor bestaat niet meer en overal moet wel een duistere agenda achter zitten. Het is voor hen niet meer mogelijk voor te stellen dat met opmerkingen zoals “Fascisten voor Democratie” geen daadwerkelijk plan in werking wordt gezet om de naam aan te passen, maar er slechts de spot wordt gedreven met hun eigen obsessieve gedrag. Het zou voor deze mensen zelf beter zijn om hun Twitter te verwijderen, aan hun eigen bloeddruk te denken en lekker van hun pensioen te gaan genieten.


  1. Sal Hagen, Jaap Tielbeke en Coen van de Ven, Influencers van Wodan ↩︎

  2. Planet Minecraft, The Hunger Games Minecraft Server↩︎

Ik houd me aan feiten en eigen bevindingen. In complotdenken is dom en gevaarlijk omdat er dan dogma’s ontstaan zoals beschreven in het artikel. Kan wellicht leiden tot bezetenheid.

Ze blijven maar zieden. Het doet ons echter niets.

Het grappige is dat er weinig over inhoudelijke feiten wordt gesproken, nog inhoudelijke zaken worden vergeleken door de schrijver en alleen beweerd wordt dat alles niet waar is, hoewel er een overdaad aan bewijs is overigens. Het is geen complottheorie dat het Great Reset ons leven bepaalt en dat dit decennia geleden al ingezet is om te bereiken wat we nu ervaren, het is pure waarheid, zie alle documenten en opnames en clubjes van mensen die echt niet bij elkaar kwamen de afgelopen 50 jaar om niets te bereiken. Iedereen die de uitspraken van FVD een complot theorie vindt, moet mij maar eens aantonen, wat er dan op inhoudelijk gebied niet waar aan is, zonder enige vorm van framing. Alles is nl al tot op het bot aangetoond, alle voorspellingen zijn allemaal uitgekomen én te herleiden naar de diverse personen die gelieerd zijn aan het WEF. Nooit gaat het over inhoud altijd alleen maar framing.

Tijd teveel? Zou me niets verbazen als twitteraars zoals Tante Sidona, PG Kroeger, Jo Horn en Piet Lekkerkerk vergoeding krijgen van een NGO. Open Society Foundation, Atlantic Council oid. Ze zijn allemaal nét iets teveel actief op Twitter.

Geen partij zo eerlijk en intelligent als FVD. In dit land van dwazen is Thierry en zijn Gideonsbende een eiland van redelijkheid, eruditie en betrokkenheid bij het Ware, het Goede en het Schone. Schoon gebleven in de Nederlandse beerput.

De enige constante ….. Dhr Baudet krijgt in alles gelijk wat hij heeft voorspeld

So true!

Baudet is een man met zeer gevaarlijke en verwerpelijke gedachten, 4 jaren geleden bleek hij ook nog eens in staat om die gedachten op een sympathieke manier te communiceren. Toen werd FvD een gevaarlijke politieke opponent. Inmiddels is Baudet toch niet in staat gebleken zijn serieuze wijze van politiek communiceren door te zetten. Daarnaast wordt hij in TK nu door mensen omringd met de meest wilde fantasieën die geen enkele realiteitszin hebben. Daarmee is de voortreffelijke politieke communicatie, die Baudet 4 jaar geleden wél kenmerkte, nu afwezig. Dat maakt FvD nu politiek ongevaarlijk. Gelukkig! Resteren nog 2 problemen: (1) oprechte burgers die geloof hebben worden wéér gefrustreerd wat de culturele sfeer van SAMENleven in ons land geen goed doet. (2) kwetsbare mensen hebben wel geloof in de zelf verzonnen verhaaltjes van FvD. Zij zijn uiteindelijk de werkelijke slachtoffers van al het FvD gedoe. Dat stemt mij treurig!

Inmiddels is de FVD de partij van de waarheid en de rede gebleken. Alles wat ze inhoudelijk aankaarten komt uit. Dan kunnen sommige anderen niet anders dan dingen gaan verzinnen die ze, inderdaad, zelf verzinnen.

Wat FVD allemaal wel en niet uitspookt interesseert me eigenlijk niet. Belangrijker is dat het reactionaire (paleo-conservatieve) gedachtegoed zich niet gaat liëren aan een partij. Houdt dus ook afstand tot het FVD!