Nieuwe uitvinding bedenker liberaal-conservatisme: het ronde vierkant
3 minuten leestijd

Nieuwe uitvinding bedenker liberaal-conservatisme: het ronde vierkant

Meetkundigen staan versteld

Uylenspieghel
Nieuwe uitvinding bedenker liberaal-conservatisme: het ronde vierkant
3 minuten leestijd
Uylenspieghel Dit artikel is van satirische aard en dient met een korreltje zout genomen te worden.

Conservatieven willen zaken behouden (of zelfs terugdraaien), liberalen willen de zaken op hun beloop laten. Deze attitudes zijn schijnbaar diametraal tegengesteld, maar toch zijn politicologen erin geslaagd ze samen te smeden tot één ideologie: het liberaal-conservatisme. Hoe het precies werkt, weet niet iedereen, maar Joost Eerdmans en Annabel Nanninga wel, want die hebben er een hele partij op gegrondvest.

Dezelfde mensen als achter deze baanbrekende ideologie, hebben iets nieuws bedacht: het ronde vierkant. Terwijl de wereld nog steeds worstelt met het begrijpen van deze schijnbare paradox, beweert de uitvinder dat deze nieuwe vorm de perfecte oplossing biedt voor meetkundige vraagstukken. Wist u trouwens dat ‘geometrie’ letterlijk vertaald zou moeten worden met ’landmeetkunde’ en de opkomst hiervan in de wereldgeschiedenis gezien moet worden in de context van de opkomst van grootgrondbezit?1 Nee? Dan weet u het nu.

Het concept van het ronde vierkant lijkt op het eerste gezicht volkomen absurd. Hoe kan een vorm zowel rond als vierkant zijn? Maar volgens de uitvinder is dat precies de bedoeling. Hij beweert dat het ronde vierkant de perfecte synthese is van tegengestelde waarden, net als conservatisme en liberalisme, een samensmelting van traditionele principes met een vleugje progressiviteit.

In een interview verklaarde de uitvinder dat het ronde vierkant “de meetkunde zoals we die kennen ingrijpend zal veranderen, vergelijkbaar met hoe JA21 het politieke landschap radicaal heeft veranderd”. Hij beweert dat het de brug zal slaan tussen tegenstrijdige ideeën, terwijl het tegelijkertijd nieuwe en verbeterde vormen van polarisatie en verwarring zal creëren. “Waarom vasthouden aan eenduidige concepten als je ze gewoon kunt mengen?” voegde hij lachend toe.

Critici hebben zich snel verzameld om dit nieuwe concept te bekritiseren. Een bekende wiskundige merkte op: “Het ronde vierkant is net zo nuttig als een paraplu in een tornado. Het lijkt misschien interessant, maar het zal uiteindelijk nergens toe leiden.” Anderen hebben het bestempeld als een absurde poging om aandacht te trekken zonder enige werkelijke inhoud.

De Reactionair

Boekenwinkel

Ondek onze grote collectie boeken, zoals De seksuele revolutie, in onze boekenwinkel.

De seksuele revolutie

Ondertussen zijn politici en activisten in de war over hoe ze moeten reageren op het ronde vierkant. Sommigen zien er een gelegenheid in om hun eigen meetkundige standpunten te herschrijven en aan te passen aan deze nieuwe vorm. Anderen proberen krampachtig het concept te begrijpen, waarbij ze zich afvragen of het misschien een cryptische boodschap bevat die alleen de meest verlichte geesten kunnen ontcijferen, vergelijkbaar met hoe alleen verlichte geesten als Joost Eerdmans en Annabel Nanninga liberaal-conservatisme kunnen begrijpen.

De uitvinder van het ronde vierkant blijft echter onverstoorbaar. Hij heeft al plannen aangekondigd om een politieke partij op te richten die uitsluitend gebaseerd is op het concept van het ronde vierkant. “We hebben genoeg van het lineaire denken,” verklaarde hij. “Het is tijd om de wereld te laten zien dat politiek ook ronde hoeken kan hebben.”

Of het ronde vierkant daadwerkelijk een revolutie teweeg zal brengen in de politieke wereld of gewoon een kortstondige curiositeit zal blijken te zijn, valt nog te bezien. In de tussentijd blijft het een bron van vermaak, verwarring en vooral satire. Wie had ooit gedacht dat de zoektocht naar politieke harmonie zou leiden tot een vierkant met ronde hoeken?